Laisvalaikis

Prieskoniai mėsai gali daryti stebuklus

Tinkamai pasirinktos prieskoninės žolelės ir prieskoniai mėsai bei jų deriniai gali sukurti išties unikalų ir išskirtinį patiekalo skonį. Renkantis prieskonius mėsos patiekalams reikia atsižvelgi į tai, kokią mėsos rūšį ir kokį paruošimo būdą naudosite savo patiekalui.

Vištiena išsiskiria iš kitų mėsos rūšių tuo, kad švelnus jos skonis leidžia eksperimentuoti ir išbandyti įvairiausių skonių patiekalus – nuo švelnių, saldžiarūgščių iki skirtingo aštrumo. Dėl švelnaus vištienos skonio yra daug įvairių prieskonių ir prieskoninių žolelių derinių, kuriuos galite naudoti vištienai ir paruošti išskirtinį patiekalą. Vištienai tinka įvairios prieskoninės žolelės – rozmarinas, bazilikas, raudonėlis, mairūnas, mėtos, čiobrelis ar petražolės. Iš prieskonių vištiena kaip ir visos kitos mėsos rūšys visada dera su česnaku ar jo milteliais bei juodaisiais pipirais.

Mėgstantiems pikantiškus patiekalus, galima išbandyti saldžiąją papriką, kalendrą, imbierą ir ciberžolę. Vištienos patiekalai taip pat gali būti gardinami žaliosios citrinos, apelsino ar citrinos žievele, suteikiant jiems išskirtinio gaivumo. Vištiena pagardinta cinamonu gali neretai atrodyti per daug svetima ir nepriimtina idėja, tačiau cinamono suteiktas saldumas derinamas su kitais skoniais gali jus išties nustebinti. Kaip ir vištienai, taip ir kalakutienai, antienai ir žąsienai tinka įvairūs prieskoniai ir prieskoninės žolelės, tačiau šios paukštienos rūšys yra šiek tiek intensyvesnio skonio. Klasikiniu kalakutienos, antienos, žąsienos prieskoniu laikomi malti juodieji pipirai, o praturtinti šių paukštienos rūšių skonį padeda šalavijas, rozmarinas, čiobreliai, kuminas, imbieras, mairūnas, kmynai, saldžioji ir aitrioji paprika, aštrūs pipirai, karis, peletrūnas, kmynai, cinamonas, imbieras, dašis.

Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, jautiena išsiskiria išraiškingiausiu skoniu, tad ir prieskonius taip pat kaip ir kalakutienai, antienai, žąsienai geriausia rinktis intensyvesnius. Jautienai kartu su česnaku ir juodaisiais pipirais ypač tinka Kajeno pipirai, saldžiosios paprikos milteliai, čiobreliai, bazilikas, šalavijas, raudonėlis. Nors kiaulienos skonis yra tarp išraiškingos jautienos ir švelnios vištienos skonio, tačiau dauguma prieskonių, naudojamų jautienai, dažniausiai tinka ir kiaulienai. Visgi, renkantis prieskonius reikia prisiminti, kad kiauliena yra šiek tiek saldesnio skonio. Su kiauliena itin dera kmynai, imbieras, česnakai – jų aštrumas papildo šios mėsos saldumą.

Visi išvardinti prieskoniai tinka tiek mėsos marinavimui, tiek kepimui, tiek virimui. Mėsos sriuboms geriausiai tinka česnakas, petražolė, karis, juodieji pipirai, laurų lapai, kmynai, muskatas, aitrioji paprika, bazilikas, dašis, rozmarinas, kardamonas.

Leave a Reply