Griliai: vasaros kepsnių sezonas artėja!

griliai

griliaiAtėjus šiltajam sezonui, įmantriausių patiekalų receptai bent trunkam padedami į šalį: į „trasą“ keliauja griliai, vyriausiojo šefo vaidmens net neprašomi imasi vyrai, o ore pasklinda dieviškas keptos mėsos kvapas. Mėsa gali būti kepama ant savadarbių kepsninių, kuriose tvirtinami iešmai ar dedamos grotelės – tokį pasirinkimą renkasi tie, kurie šia pramoga mėgaujasi vos porą kartų per sezoną.  Tačiau tie, kuriems barbekiu vakarėliai tampa kone kiekvieno savaitgalio pramoga, sunkiai apsieina be grilių: kam gaišti laiką, sukant galvą, kaip iškepti mėsą, jei prekyboje prieinamas didelis pasirinkimas kepsninių, atitinkančių pačius įvairiausius poreikius.

Griliai arba kepsninės (nors šis žodis gali kelti dviprasmybių – negi gamtoje galima kepti tik kepsnius?) – prietaisas, skirtas mėsai (esant poreikiui ir kitiems produktams – pavyzdžiui daržovėms garnyrui ir panašiai) kepti. Šiuo metu bene patys populiariausi – lengvai transformuojami (mobilūs), sferos formos, turintys dangtį griliai. Dangčio dėka mėsa iškepa tolygiau, greičiau, būna sultingesnė. Pirmieji gaminti šio tipo grilius pradėjo firma Weber, kurios produkcija populiari ir šiandien.  Aišku, šiandien galima rinktis iš įvairių gamintojų (Thuross, Cobb, Troll 700 ir daugelio kitų) produkcijos, besiskiriančios techniškai bei dizaino prasme. Greta grilių, populiarumo sulaukia ir rūkyklos – pastarosios gali būti integruotos ir į kepsninę: tai – puiki galimybė įsigyti daugiafunkcį maisto ruošimo prietaisą.

Vienas svarbiausių klausimų, kalbant apie grilius – jų veikimo principas. Bene populiariausios – „gyvos“ ugnies kepsninės, kurioms naudojamos malkos (atkreikite dėmesį, jog nerekomenduojama spygliuočių mediena, geriausia yra beržinės ar ąžuolinės malkos) ar medžio anglys. Besirenkančius kurą, turėtų sudominti ir kokoso briketai. Nors jų kaina šiek tiek aukštesnė nei, tarkime, medžio anglies, tačiau pastarųjų degimo temperatūra yra aukštesnė ir jų užtenka net du kartus ilgiau. Negana to, šio kuro sudėtyje nėra jokių cheminių priedų, galinčių daryti neigiamą įtaką žmogaus sveikatai. Sudegus, lieka mažiau pelenų, aplinka apsaugoma nuo taršos, o aplinkiniai – nemalonių dūmų bei kvapų. Natūralioje ugnyje kepta mėsa įgauna sodrų dūmo skonį bei kvapą – būtent tai ir skiria šį patiekalą nuo įprastinių gaminių keptuvėje ar orkaitėje. Tačiau patrauklios ir kitos alternatyvos – dujiniai bei elektriniai griliai. Tai – puiki galimybė mėgautis kepsniais bei kitais patiekalais greičiau, paprasčiau bei apsieinant be aitrių dūmų ir kartais ne itin malonių kvapų. Elektrinius grilius galima naudoti net ir patalpoje, pavyzdžiui – balkone, taip gerokai paankstinant ar pratęsiant kepsnių sezoną.

Įsigijus grilį, būtina tinkamai rūpintis jo švara bei laikymo sąlygomis, priešingu atveju net ir kokybiškiausias gaminys netarnaus tiek, kiek turėtų. Tiesa, norint mėgautis skaniu, gamtoje gamintu maistu, neužtenka vien brangaus grilio – reikia gilintis į gamybos subtilybes. Taip pat rekomenduojami kokybiški ketaus indai, kuriuos galima naudoti ir ant atviros ugnies, ir ant viryklės. Keptuvės, kubilai bei kiti indai gali padėti praplėsti gaminamų patiekalų valgiaraštį ir įnešti naujovių ant barberkiu vakarėlio stalo.

Vienas komentaras apie “Griliai: vasaros kepsnių sezonas artėja!”

  1. Sveiki, turiu tokį klausimą. Ar galima elektrini grilį naudoti daugiabučio namo balkone? Ar tai yra visiškai teisėta ir leistina? 🙂 Niekur nerandu info :).

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.